Cat’chy Images test de SureFeed afsluitbare voerbak
Een tijdje terug werd Cat’chy Images gevraagd of wij (de katten en ik) de nieuwe afsluitbare voerbak van SureFeed wilden testen. SureFeed zeg je? Ja, de fabrikant van de SureFlap kattenluiken heeft zijn assortiment met voerbakken uitgebreid. Naast een bak die aan de identificatiechip van je kat gekoppeld wordt en daardoor alleen voor de geselecteerde kat(ten) opengaat, is er nu dus ook een niet-chip gestuurde variant.
Kenmerken genoemd door de fabrikant
Op de website van de fabrikant is het volgende over de bak te vinden:
De bak reageert op beweging, niet op microchip of RFID penning en gaat dus voor elk dier open. Het deksel gaat open zodra de bak het huisdier detecteert en sluit de bak af zodra het huisdier wegloopt. De bak is geschikt voor zowel nat- als droogvoer en voorkomt geurtjes. Dankzij de afgesloten voerbak blijft het voer langer vers en kunnen er geen vliegen bij. De bak beschikt over een trainingsmodus om dieren in hun eigen tempo te laten wennen.
Introductie van de bak bij Cat’chy Images
Lees jij altijd eerst de gebruiksaanwijzing van een nieuw product? Hmm, nou ik dus niet. Na het uitpakken van de voerbak heb ik er gewoon batterijen in gestopt, brokjes in gedaan en op de plek waar de normale brokken staan gezet. Mijn keuze om brokken in de bak te doen en niet het natvoer, heeft overigens te maken met het eetgedrag van mijn harige monsters. Eten doen ze met hun poot, wat een behoorlijke knoeiboel veroorzaakt. De vloer dagelijks schoonmaken is tot daar aan toe, maar om die dagelijkse viezigheid van de mooie SureFeed af te moeten halen vond ik niet zo’n goed idee.
Voor mijn drie dove katten Tw’Ice, Vlinder en Beebie werkte het simpelweg verwisselen van hun oude bak voor de nieuwe, prima. Ze kenden tenslotte de locatie waar normaal hun eten ook staat en zodra de kat bij de bak kwam kijken ging het klepje keurig open en aten ze er direct uit. Horende (en beetje bangepoepert) Shimmer vond het maar een eng ding en weigerde er zelfs maar langs te lopen. Duh Nynke… daar hebben ze dus die trainingsmodus voor die in het niet gelezen boekje zeer duidelijk staat vermeld!!
Geurtjes en vliegen
Nu heb ik de geur van kattenbrokken nog nooit als storend ondervonden, maar je ruikt inderdaad niets als de bak gesloten is. Ik heb nog even de proef op de som genomen door er een heel zakje kattensnoepjes in te doen, de bak uit te zetten en Beebie er naast te parkeren. Nul reactie van de kat, dus die afsluitbaarheid zit wel snor.
Minpuntje vond ik wel dat het bakje van de voerbak niet groot genoeg is om de dagelijkse hoeveelheid brokken voor mijn vier katten te herbergen. Omdat ik van mening ben dat zo’n luxe product niet meer werk moet opleveren dan het éénmaal daags vullen wat ik normaal doe, heb ik de oude brokkenbak terug gezet en de SureFeed naar een plek op het aanrecht verhuisd. Voor wie het nog niet wist uit mijn filmpje van de Beestieboys: mijn katten komen op het aanrecht en aangezien het bakje open gaat als ze er langskomen, was het nieuwe plekje snel aangeleerd. Dat ze de brokken in de afgesloten bak niet ruiken is geen probleem. Ook zonder het gebruik van de trainingsmodus is zelfs Shimmer binnen een week aan het extra voederplekje en het bijbehorende geluid gewend.
Uiteraard was ik benieuwd naar de gevoeligheid van de sensoren van de klep. Ik bedoel, als de bak het eten moet beschermen tegen vliegen, wil je natuurlijk niet dat hij opengaat als er een vlieg op één van de sensoren gaat zitten! Een aantal dunne dingen voor de sensor gehouden en pech voor de vlieg, maar open gaat hij niet. De bak reageert uiteraard wel als je er zelf langs loopt, dus een plek kiezen die niet aan je looproute ligt is wel zo handig.
Versheid
Als ik uit de kenmerken van de bak één ding zou moeten kiezen dat een meerwaarde voor ons heeft, dan is dat de versheid. Versheid is met natvoer natuurlijk van groter belang dan bij brokken, al vinden ze hier verse brokken altijd lekkerder dan die er al even liggen.
Leuk om te zien dat mijn katten graag de extra moeite doen om op het aanrecht te klimmen en daar brokken uit de SureFeed te eten, terwijl de grote bak met brokken op de grond veel makkelijker bereikbaar voor ze is. Iets maakt het interessant voor ze. Ik gok dat dat eerder de versheid dan het delen van mijn liefde voor leuke gadgets is…
Om iets concreter te kunnen zijn over hoe vers natvoer in de afsluitbare voerbak blijft, heb ik toch even een zakje natvoer in de SureFeed gedaan. De bak uitgezet en zo een tijdje laten staan. Voor zover kattenvoer er lekker uitziet voor een mens, was het na 8 uur nog steeds een smakelijke hap en niet uitgedroogd, zoals de restjes in hun normale bak. Versheid test dus zeker geslaagd!
En nu?
De afsluitbare voerbak voldoet wat ons betreft prima aan hoe de fabrikant hem in de markt heeft gezet. De vraag in hoeverre de kenmerken een echte meerwaarde hebben zal per situatie verschillen. Bij huishoudens met hooguit één of twee katten die gedurende de dag af en toe een hapje natvoer eten, zal het zeer zeker de hoeveelheid weg te gooien voer verminderen en zal het qua geur en vliegen een echte uitkomst zijn.
Voor mijn huishouden met vier katten vind ik het bakje wat klein. De optie om voor elke kat zo’n bak te kopen gaat mij financieel wat te ver. Als er een variant met een groter reservoir komt (hint SureFeed, HINT) dan zou ik die zeker aanschaffen voor de brokken. Niet om te besparen, maar omdat ik het tijdens het gebruik wel ben gaan waarderen dat het netjes afgesloten is tot de kat er bij wil en de katten het prettig vinden om uit te eten. Het is schoon en de katten maken er graag gebruik van.
Het testmodel blijven we ook zeer zeker gebruiken. De dag dat de bak uit stond vanwege de versheid test, stond fotomodel Beebie al geïrriteerd op het aanrecht te graven, omdat zijn magische brokkendoos zijn werk niet deed… Dus om in reclametaal te blijven; als het aan de kat lag, dan kocht Beebie de SureFeed wel!